Selecteer een pagina

Voorgaande dementietafels

Hieronder vind je een overzicht van de afgelopen Groningse Dementietafels. De diapresentaties zijn te downloaden met een ‘Mijn SDTG’ account. Heb je nog geen ‘Mijn SDTG’ account? Maak deze dan makkelijk (en geheel gratis) aan.

2018

Dementietafel van 28 oktober in Spier
28 oktober 2019
In oktober 2019 organiseert Stichting Dementietafel Groningen niet een keer, maar twee keer de dementietafel! Op 8 oktober vindt de Dementietafel Groningen plaats in het Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk. Op 28 oktober zullen we dezelfde avond uitvoeren, maar dan in het Van der Valk Hotel Spier. De Dementietafel in Spier wordt mogelijk gemaakt door Vanboeijen. Tijdens deze Dementietafels staan begeleidingsmogelijkheden bij dementie centraal. Door middel van een carrousel zullen verschillende begeleidingsmogelijkheden behandeld worden. In de pauze zal er een uitgebreide informatiemarkt zijn. Klik hier voor het volledige programma. De avond bijwonen op 28 oktober in Spier? Meld je hieronder aan voor deze Dementietafel. Voor het aanmelden voor de avond in Groningen, klik hier.

10e Dementietafel Groningen: Carrousel van begeleidingsmogelijkheden
8 oktober 2019
Tijdens de Dementietafel Groningen op 8 oktober (Hoogkerk) en 28 oktober (Spier) stonden begeleidingsmogelijkheden bij dementie centraal. In de carrousel kwam het contactapparaat CRDL, dagbestedingsactiviteiten en muziektherapie aan bod. Tijdens de pauze was er een uitgebreide informatiemarkt waar de CRDL, de robotkat, het zorgrobotje Tessa, de Qwiek-Up en de Labyrintfiets uitgeprobeerd konden worden. Download diapresentatie

9e Dementietafel: Van mondzorg tot palliatieve ondersteuning
1 april 2019
Jan ten Napel (tandarts) vertelde over het belang van goede mondzorg en gaf tips hoe je de mond bij iemand met dementie schoon en gezond kunt houden. Na de pauze introduceerde Marja Oud (verpleegkundig zorgconsulent palliatieve zorg, Esdégé-Reigersdaal) ons in het thema palliatieve zorg. Meer weten over palliatieve zorg? Marja Oud heeft een bundel samengesteld met achtergrondmaterialen over de verschillende aspecten die aan bod zijn gekomen. Download diapresentatie Download samenvatting Video 1: Stoken Video 2: Ragen Video 3: Poetsen Video 4: Prothese reinigen Download bundel palliatief

2017

8e Dementietafel Groningen: Van niet-pluis gevoel tot diagnostiek
30 oktober 2018
120 vonden hun weg naar het Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk.  Onderzoeker Dr. Alain Dekker (RUG-UMCG) over eiwitophopingen in de hersenen bij de ziekte van Alzheimer, en of we Alzheimer ook kunnen meten. Na de pauze werd ingezoomd op de dagelijke praktijk, het diagnostisch proces van niet-pluisgevoel tot diagnostiek. Logopedist Sabrina van Weering ('s Heeren Loo) verhelderde de rol van de logopedist bij dementie. Daarna bespraken Marie-José van Dreumel (arts VG, Cosis), José Eleveld (orthopedagoog/GZ-psycholoog, Cosis) en Margriet Koster-Frik (begeleider, Cosis) een casus uit de praktijk. Zij illustreerden hoe de diagnose van dementie vooral ook het uitsluiten van andere oorzaken is. Download diapresentatie Download samenvatting

7e Dementietafel Groningen: Carrousel van begeleidingsmogelijkheden bij dementie
9 april 2018
Op deze eerste Dementietafel in het Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk lieten 120 bezoekers zich inspireren door een carrousel van begeleidingsmogelijkheden bij dementie. Er werd ingegaan op beweging (Rianke Nieuwenhuis en Sabrina van Weering, 's Heeren Loo), de CRDL (Stefan Stielstra, De Zijlen), beleven in muziek (Moniek Buikstra, De Zijlen), BeleefTV (Gillion Du Cou), shantalamassage (Hennie Posthoorn), contactclown (Martine Bosch, De Zijlen) en de begeleidingsstijlen (Sharina Grefelman, Cosis). Naast plenaire presentaties was er ruim gelegenheid voor het uitproberen van verschillende materialen in de foyer.

Download diapresentatie

2016

6e Dementietafel Groningen: Gedragsveranderingen
2 oktober 2017
Ruim 90 bezoekers bezochten deze thema-avond over dementiegerelateerde gedragsveranderingen bij mensen met downsyndroom. Marie-José van Dreumel (arts VG, NOVO) ging in gesprek met een ervaringsdeskundige (zus) over haar ervaringen. Alain Dekker (RUG-UMCG) presenteerde de resultaten van het grootschalige praktijkonderzoek naar gedragsveranderingen. Sharina Grefelman (orthopedagoog, NOVO), José Eleveld (GZ-psycholoog, NOVO) en Marie-José van Dreumel illustreerden de resultaten met voorbeelden uit hun dagelijkse werk.

Download diapresentatie

5e Dementietafel Groningen: Kwaliteit van leven
27 maart 2017
Op dinsdagavond 28 maart 2017 werd het thema 'Kwaliteit van leven' besproken. Geestelijk verzorgers Annet Hogenesch en Mieke van 't Hoog (De Zijlen) namen kwaliteit van leven, (zorg)ethiek en het LACCS principe onder de loep.

Download diapresentatie

2015

4e Dementietafel Groningen: Beweging
7 november 2016
Op de avond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen was het thema: 'Beweging bij ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking (en dementie)'. Bewegingswetenschapper Alyt Oppewal (Erasmus MC) vertelde over fitheid en hoe je een beweegprogramma implementeert in de praktijk. Fysiotherapeut Aly Waninge (Koninklijke Visio en Hanzehogeschool) vertelde over healthy ageing en leefstijl.

Download diapresentatie

3e Dementietafel Groningen: Contact en communicatie
11 juli 2016
Deze avond stond in het teken van 'contact en communicatie met iemand met een verstandelijke beperking en dementie'. Logopedist Jessica Pavlis gaf praktische handvatten en muziektherapeut Sandra van Aubel (NOVO) liet zien hoe muziek ingezet kan worden als middel om in contact te komen met iemand met dementie.

Download diapresentatie

2e Dementietafel Groningen: Dementiegerelateerde gedragsveranderingen
21 maart 2016
Op dinsdagavond 22 maart 2016 ging de Dementietafel Groningen (>80 bezoekers) over 'Dementie-gerelateerd gedrag: ervaringen van de professional en de verwant'. Wat weet u over dementie? Na een interactieve Dementietafelquiz, gingen Sharina Grefelman (NOVO) en Alain Dekker (RUG-UMCG) dieper in op gedragsveranderingen: Over welk gedrag hebben we het? Hoe kunnen we dat in kaart brengen, en wat kun je eraan doen? Met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Ervaringsdeskundige Henny Posthoorn vertelde over haar zus met het syndroom van Down en dementie.

Download diapresentatie

Aankomende bijeenkomsten

Geen bijeenkomsten