Selecteer een pagina

Over ons

Wat is een Dementietafel?

Dementietafels zijn laagdrempelige bijeenkomsten, een soort Alzheimercafés, over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met downsyndroom krijgen extra aandacht, gezien het feit dat zij een bijzonder hoge kans hebben op dementie door de ziekte van Alzheimer. Naast informatie en kennisdeling staat het delen van ervaringen centraal waar ruim de tijd voor wordt genomen.

De Dementietafel is van origine een landelijk concept dat in iedere provincie is opgezet. In Groningen is geëxperimenteerd met de formule en is deze zoveel mogelijk aangepast aan de lokale behoeftes en noordelijke nuchterheid. De eerste Dementietafel Groningen vond plaats in oktober 2015 en bleek algauw een succes met bezoekers vanuit de hele provincie Groningen, Drenthe en het oosten van Friesland. Sindsdien vinden de bijeenkomsten twee keer per jaar plaats met inmiddels een gevarieerd publiek van 100 deelnemers per avond. Iedere avond heeft een eigen thema en de onderwerpen zijn heel breed, deels gebaseerd op de vragen van bezoekers.

Waarom een Dementietafel?

Dementie is geen gemakkelijk onderwerp en wanneer een zoon, dochter, broer, zus of cliënt dementie ontwikkelt raakt dit de naast betrokkenen diep. Om dit zware onderwerp op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken worden Dementietafels georganiseerd op een sfeervolle locatie, met een hapje en een drankje, muziek, een gevarieerd programma en – niet onbelangrijk – de nodige humor. De uit Vlaanderen afkomstige dementie-expert en hoogleraar prof. dr. Peter Paul De Deyn (RUG-UMCG) breekt als gastheer het ijs en duikt dieper in het onderwerp door middel van de interactieve Grote Dementietafel Quiz. Daarna vindt een verdiepend gedeelte over het thema van de avond plaats, waarvoor we experts uit de dagelijkse zorgpraktijk, geneeskunde en wetenschap uitnodigen.

Voor wie is de Dementietafel?

De speciale avonden zijn bedoeld voor familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en zorgmedewerkers specifiek gericht op dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. We hanteren een zo breed mogelijk toegangsbeleid om het multidisciplinaire karakter te stimuleren.

De Dementietafels zijn laagdrempelig en we willen iedereen de kans geven om hieraan mee te doen. Op dit moment zijn de avonden daarom gratis. Het is al moeilijk genoeg om de stap te zetten om te komen bij deze vreselijke ziekte. Het blijkt dat bezoekers de opzet en sfeer van de avond (‘geen medisch spreekuurtje’) bijzonder waarderen en inhoudelijk worden de Dementietafels keer op keer goed beoordeeld.