Selecteer een pagina

Media

Minidocumentaires

Ieder jaar maken studenten van het Honours College van de Rijksuniversiteit Groningen een minidocumentaire over dementie bij mensen met downsyndroom. Van diagnostiek tot dagbesteding en van regieverpleegkundigen tot de Wet zorg en dwang, iedere documentaire behandelt een ander onderwerp.

Podcast 'Dementie, een complexe puzzel'

Podcast MensenMensen (2023)

In de podcastserie MensenMensen is aandacht besteed aan dementie bij mensen met downsyndroom. In de aflevering ‘Dementie, een complexe puzzel’ gaat Wil Molenaar in gesprek met Adriëtte en Lianne van der Wijst. Hun broer Rien heeft downsyndroom en ontwikkelde dementie. Zij delen hun ervaringen over het gehele proces van nietpluisgevoel tot de diagnose. En ze gaan in op de impact van de dementie op Rien, zijn moeder en henzelf. Alain Dekker voorziet het verhaal van achtergronden en duiding.

Bron: MensenMensen
Interview: Wil Molenaar

Reportage screening downsyndroom (Leeuwarder Courant)

Reportage en interview Alliade screening downsyndroom (ASDS), Leeuwarder Courant (16 januari 2021)

In de Leeuwarder Courant verscheen een uitgebreide reportage over de Alliade screening downsyndroom, een screeningsprogramma voor veroudering en dementie bij mensen met downsyndroom. De Friese zorginstelling Alliade (voorheen Talant) biedt dit multidisciplinaire screeningsprogramma periodiek aan aan mensen met downsyndroom vanaf 35 jaar om vroegsignalering van achteruitgang te bevorderen en daarmee in te spelen op de veranderende wensen en behoeften van iemand. Journalist Goos Bies sprak met Alain Dekker, een van de aanjagers van dit screeningsprogramma, en tekende de ervaringen op van John Nagel en zijn familie.

Bron: Leeuwarder Courant, p.6
Tekst: Goos Bies
Foto’s: Marchje Andringa

Reportage Dementietafel Groningen (Down+Up)

Reportage en interview Dementietafel Groningen, Down+Up nr. 127 (herfst 2019) Stichting Downsyndroom

Gert de Graaf van Stichting Downsyndroom heeft een uitgebreide reportage gemaakt van de succesvolle Dementietafel Groningen. Naast een beschrijving van de drukbezochte avond (april 2019) en het optekenen van ervaringen van bezoekers, spreekt Gert met Alain Dekker, een van de organisatoren. Alain legt uit hoe de Dementietafel tot stand is gekomen en hoe het organiserend comité de bijeenkomst heeft ‘vergroningst’ door het aan te passen naar de specifieke wensen en behoeftes van het publiek in het noorden. De presentaties over mondzorg (door tandarts Jan ten Napel) en palliatieve zorg (door verpleegkundig consulent palliatieve zorg Marja Oud) worden treffend samengevat.

Bron: Down+Up nr. 127 (eerst 2019), Stichting Downsyndroom, p.44-49
Tekst: Gert de Graaf
Foto’s: Jan ten Napel en Jaap Dekker (SDTG)

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

Interview, Inspiratieboek ‘Zo maken we de samenleving dementievriendelijk’

Stichting Zet en de PGraad hebben een inspiratieboek gemaakt over dementie en een dementievriendelijke samenleving. Hierin legt Alain Dekker (RUG-UMCG) uit waarom mensen met downsyndroom zo’n hoge kans hebben op dementie. Er is een grote kennisbehoefte bij familieleden en begeleiders over dit onderwerp. Dat blijkt ook wel uit de grote opkomst bij de Dementietafel Groningen met steevast zo’n 120 bezoekers. Helaas zijn nog veel praktijkvragen onbeantwoord. Reden te meer voor meer onderzoek!

Bron: Inspiratieboek ‘Zo maken we de samenleving dementievriendelijk’, Tilburg: Zet en PG-raad, maart 2019, p.94-99
Tekst: Michiel Stol
Foto’s: Karla Hoffman

‘Er is zoveel behoefte aan kennis’

Interview, LEEF! Met dementie

LEEF! Met dementie is een tijdschrift over dementie en een dementievriendelijke samenleving. Het landelijke project ‘Samen kom je verder’ (subsidiegever ZonMw) probeert kennis rondom dementie bij mensen met een verstandelijke beperking te vergroten. De Dementietafel is een prachtig middel om dit te bewerkstelligen. Alain Dekker (RUG-UMCG), ook betrokken bij ‘Samen kom je verder’, geeft tekst en uitleg.

Bron: LEEF! Met dementie, jaargang 3, december 2018, p.32-35
Tekst: Michiel Stol
Foto’s: Jan ten Napel e.a.

Hersenwerk: Ivoren toren

Column, Markant
Alain Dekker (RUG-UMCG) is gedurende zijn promotieonderzoek twee jaar lang columnist geweest voor Markant, het tijdschrift voor de gehandicaptensector. In oktober 2016 wijdde hij zijn column aan het belang van multidisciplinair werken en de Groningse Dementietafel.

Bron: Markant, jaargang 21, nr. 5, oktober 2016, p.33
Tekst: Alain Dekker

‘Er is een enorme honger naar informatie’

Reportage/interview, Markant
Markant, het tijdschrift voor de gehandicaptensector, besteedt uitgebreid aandacht aan de Dementietafel Groningen. Verslaggever Johan de Koning bezoekt de avond en spreekt vooraf uitgebreid met Peter De Deyn en Alain Dekker (RUG-UMCG) over hun onderzoek en de grote kennisbehoefte rond het onderwerp dementie bij mensen met downsyndroom.

Bron: Markant, jaargang 20, nr. 5, oktober 2015, p.12-16
Tekst: Johan de Koning
Foto’s: Jaap Spieker